Sorg och allhelgonatid

img_4110


Det är allhelgonahelg och många söker sig till kyrkogårdar eller minneslundar för att tända ljus och minnas sina närstående som inte längre finns i livet. Det är en helg när vi kan ta oss tid och utrymme att reflektera och minnas oavsett var vi befinner oss. Svenska kyrkan har gjort en fin liten film om detta under hashtagen #taenminut.

Sorg är den normala och naturliga reaktionen på en förlust. Sorg är också de både starka och motstridiga känslor som kan uppstå vid en stor förändring i tillvaron. Vanliga sorgereaktioner kan vara känslor av bedövning, ledsnad och ilska. Men det kan också innebära koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, förändrad aptit, trötthet och energiförlust. Sorg ter sig inte lika för alla, utan varierar från person till person och tar sig olika uttryck.

Att vara ett stöd för den som sörjer, kan kännas svårt. Man brukar säga att den drabbade behöver just stöd istället för tröst. Sorg är i grunden inget problem som behöver lösas och det är inget konstigt att vara ledsen när något sorgligt händer. Däremot kan den sörjande behöva att omgivningen stannar upp och ger av sin tid och sin närvaro. Att närstående finns till hands och lyssnar räcker långt.

De allra flesta behöver ingen professionell hjälp genom ett sorgearbete. Men ibland kan det kännas som att man fastnar i sin sorg och då kan det vara bra att söka professionellt stöd.

Karolina Isberg, leg. psykolog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.